[email protected]


 
 

Bertus .... overleden

         Naar Index - Overzicht Bijlages

Het volgende artikel werd gepubliceerd in het dagblad "De Waarheid" (met foto) in juni 1980.
Zie ook: Vader. Voor de "...." zie Opmerking.


Bertus .... overleden

Op de leeftijd van 67 jaar is dinsdag Bertus .... overleden. Hoewel Bertus .... de laatste maanden wist dat het eind van zijn leven in zicht was verloor hij zijn waakzaamheid en, zij het beperkt, ook zijn activiteit niet. Het was of deze Amsterdamse communist alleen afscheid wilde nemen als een actieve, strijdbare man, zoals hij zijn hele leven was geweest.

Zijn inspirerende bezieling bij de opzet van de verzetstentoonstelling in het Paleis op de Dam was spreekwoordelijk. Tot op het laatst was hij betrokken bij dit werk dat hij met uiterste consequentie doorzette in de overtuiging dat onverzettelijkheid geboden is tegen die krachten die het geluk van de mensen tegenhouden en bedreigen.

Dat gevecht voor een betere wereld begon bij Bertus .... al vroeg: als vakbekwaam schilder in de bouw sloot hij zich voor de oorlog aan bij de communistische partij. Actief in de strijd tegen het fascisme - voor en in de oorlog - werd hij in het begin van de bezetting gearresteerd en naar het concentratiekamp Schoorl getransporteerd. Daarna volgden Amersfoort en Vught. Het laatste jaar van de oorlog zat Bertus .... gevangen in het concentratiekamp Sachsenhausen.

Na de oorlog was hij een van de steunpilaren van de Vriendenkring Sachsenhausen, de vereniging van oud-concentratiekampslachtoffers.

Zijn werk in het Sachsenhausen-comite was er een van voortdurende waakzaamheid voor herlevend fascisme. Daarop stoelde ook zijn streven om sinds 1960 een permanente tentoonstelling op te zetten die de jeugd zou inspireren en deelgenoot maken van anti-fascistische strijd.

Na de verzetstentoonstelling in Katwijk, waar ruim 12.000 mensen kwamen, werd mede door de inzet en het inzicht van Bertus .... gekozen voor een nieuwe opzet in samenwerking met de Nationale Federatieve Raad van het voormalig verzet en de stichting "Wij nemen het weer niet" van de Vriendenkring Sachsenhausen.

Het resulteerde in een permanente tentoonstelling "Verzet en vervolging 1933-19NU" die onder meer in het Paleis op de Dam tienduizenden bezoekers trok. Voor deze bijzondere inspanning kreeg Bertus .... de Orde van Oranje-Nassau.

Naast zijn werk in het Sachsenhausen-comite was Bertus .... actief in de partij in zijn woonplaats Landsmeer. In de actie voor het behoud van de Amsterdamse scheepsbouw speelde hij een leidende rol. Zijn leidraad was daarbij gericht op de toekomst: niet alleen de werkgelegenheid van de scheepsbouwarbeiders NU ging hem aan het hart, hij sprak daarbij vooral over het perspectief voor de jeugd waarvoor arbeidsplaatsen behouden moeten blijven.

Na de oorlog - in 1948 en 1952 - werd Bertus .... gekozen tot lid van het Partijbestuur van de CPN en werd hij enige tijd als secretaris in district Rotterdam ingezet. Later terug in Amsterdam vervulde .... ook functies in de EVC Bouwbond. Hij was daarbij bij verschillende stakingen en loonacties op de bouwwerken betrokken. Als lid van de "schilderscommissie" behartigde hij vooral de belangen van de schilders in de nieuwbouw.

De partij verliest met Bertus .... een strijdbare, door en door eerlijke communist. Wij wensen zijn vrouw Coby en de kinderen sterkte met dit verlies.


Colofon:
Gepubliceerd in het dagblad "De Waarheid" (met foto) in juni 1980.

Opmerking November 1999: Het is nogal irritant mijn familie-naam in Amsterdam niet te kunnen gebruiken ondat de Gemeente Amsterdam wel de "rechten" van drugshandelaars handhaaft drugs te handelen, maar niet de rechten van omwonende burgers tegen de terreur van drugshandelaars, en ik vind dat ik het recht en de plicht heb daartegen te protesteren.

Aangezien de enige in Nederland werkelijk gehandhaafde waarden uitsluitend financieel zijn, mag de lezer verder zelf konkluderen waarom B&W van Amsterdam dit doet en waarom de burocraten van Amsterdam dit doen: Er is inderdaad BIJZONDER veel te verdienen met de drugshandel, vooral wanneer deze ongestoord kan handelen.

Noot van 22 aug 2007: Zie de recente toevoeging aan Bezwaarschrift 2.

         Naar Index - Overzicht Bijlages