Maarten Maartensz:                          Nedernieuws

Nedernieuws 23 september 2004                


Titel mail:

Beste Freek,
 
Hier is maar weer wat Nedernieuws, want ik neem aan dat al ben je incommunicado op het moment het niet wilt missen, terwijl ik het vergeet als ik het niet opschrijf. Eerst wat persoonlijk nieuws: Het kopietje van B-One lag vandaag in de bus. Uit het stempel kan ik niet opmaken wanneer het ding gepost is. Ik ga er straks of morgen mee aan de gang om uit te vinden wat er werkt. Hoe het zij: 't Is enige voortgang. Dan het Nedernieuws.
 


1. Neerlands Neerlands
: Ik lees in de NRC dat de spelling weer hervormd gaat worden. Zo wordt "paardebloem" "paardeNbloem", want het was nog geen "paardeNbloem" omdat biologische namen, voorzover althans botanisch, begrijp ik, ongetwijfeld op diepzinnige zogeheten (Neerlandistieke) "wetenschappelijke semantische gronden", bij de voorgaande hervorming uitgezonderd werden, en omdat - meldt het NRC - die N-regel niet hanteerbaar blijkt, ondanks de zogeheten (Neerlandistieke) "wetenschappelijke semantische gronden" op basis waarvan ze ingevoerd zijn. Ik meld het maar, al moet je zelf wel moeite doen om het precies uit te vinden als je dat wilt, want ik vind het allemaal onzin.
 
Ook gaan er "diverse honderden fouten" verbeterd worden in "het Groene Boekje", jou ongetwijfeld bekend en dierbaar, maar door mij niet ingezien sinds 1969.
 
 
2. Betreurde dode 1: Bart Hughes is dood. Ik weet niet of je hem heugt maar hij werd ooit, Back In The Sixties, lokaal wereldberoemd door een gaatje in zijn eigen hoofd te boren, op zoek naar de verlichting. Het hielp niet, bleek uit het NRC, maar toch had hij Amerikaanse aanhangers.
 
 
3. Betreurde dode 2: André Hazes is ook dood, en werd 53. Dit is een "sanger fan leefenspop", meende hij zelf, wiens tekstueel en sangkundig godsgruwelijke ellende jou waarschijnlijk grotendeels bespaard is gebleven vanwege langdurig verblijf in althans in dat opzicht zeer gezonde Deense dreven. Ik heb er veel van te lijden gehad aan de Elandsgracht, want het was de afgod van de debielen.
 
Wat mij in het geheel niet zou verbazen is dat ie in brons vereeuwigd wordt en naast Sjonnie, Tante Leen, en Manke Nelis wordt geplaatst, 7 meter voor de deur waar ik woonde op de Elandsgracht. (Ik heb waar ik nu woon toch 11 jaar weliswaar in armoede en slechte gezondheid maar toch ook in grote rust doorgebracht. Geluidshinder heb ik hier nooit gehad, en daar geen enkele dag of nacht zonder, vanaf ca. 1987 in ieder geval tot 1992.) 
 
 
4. Neelie: Uit de NRC blijkt dat Neelie ex-Peper-ex-Smit-Kroes maar 64 commissariaten heeft, of had, voordat ze Euro-commisaris werd, in zo ongeveer alle soorten bedrijven, profit en non-profit. Ik teken het maar op, enigszins verbaasd dat een mens dat wil. Het is ongetwijfeld voornamelijk herleidbaar tot geldingsdrang en machtswellust, maar ik blijf het gek vinden omdat het me allemaal zo gruwelijk saai voorkomt.
 
 
5. Troonrede: De Koningin vond het een saai stuk, bleek achteraf, en ik ook, voordat ik het afdraaide. (Ook heeft Onze Majesteit een intens lelijke gesproken "s".) Het was galmende lucht vol gigantische open deuren, uiteraard gecomponeerd door het prozaïsch genie van Jeej Peej, en had maar 9 keer het woord "vertrouwen", tegen 0 keer in de vorige troonrede.
 
 
6. Vakbeweging: Er was deze week een demonstratie van 40.000 a 50.000 vakbonds-leden tegen het regeringsbeleid in Rotterdam. Er is sprake van een aanstaande "hete herfst", wat op 2 oktober zou moeten gaan blijken, als het Aksie!-dag is. Ik heb geen TV, maar uit fotoos in de NRC kan je opmaken dat een vakbondsaksie in dit tijdsgewricht vnl. gevoerd wordt door 40 a 60-jarige besnorde kale of kalende hangbuiken, allemaal gekleed in hetzelfde oranje T-shirt, allemaal onder hetzelfde petje, allemaal scheef grijnzend vanachter diezelfde snor met diezelfde bête blik als ze als 14-jarigen al hadden.
 
He, al dat dédain! Maar ja, waarom vermommen ze zich allemaal tot vrijwel identieke klonen van laagbegaafden? Ach ja, geen gymnasiale hersens, nietwaar. Maar die massale uniformeer-drift zodra de kans zich voordoet is niet om vrolijk van te worden.
 

 
Het beste,
 
Maarten.


 

 

Nedernieuws 23 september 2004