Maarten Maartensz:                          Nedernieuws

Nedernieuws 4 december 2004             

 

Beste Freek,

Er is eigenlijk niet veel Nedernieuws, en wat er is is voornamelijk absurd.


1. Zeitgeist: Ik heb eigenlijk een hekel aan het hele - Hegeliaanse - begrip Zeitgeist, omdat het feitelijk vrijwel altijd pretentieus opgetuigd vooroordeel is, maar deze keer heeft het enige inhoud, als is die niet de gebruikelijke. Het is namelijk opvallend hoezeer de-moord-op-van-Gogh opgevolgd is door de-dood-van-Prins-Bernhard, alsof het opéénvolgende toevals-nummers uit de Historische Juke-box zijn - die dan in deze époche (zegt de pretentieuze intellectueel die ook graag van 'Zeitgeist' spreekt alsof-ie weet wat ie bedoelt) vooral door de media afgespeeld worden.

In ieder geval: Ikzelf zou gissen dat de meningsvorming veel éénvormiger is met TV dan vroeger zonder TV, omdat het veel meer emotie, sensatie, en beeld is dan in een krant kan worden geboden (wat tussen zeg 1860 en 1960 in Europa en de U.S. hèt medium was), en door veel meer mensen bekeken wordt.

Maar het is een gissing, en ik noem 'm vooral omdat het me opviel dat de Bernhard-ballade de Van-Gogh-rap opvolgt in de media-show.


2. Nederland kaasland: "Dorp geëvacueerd wegens kaasbrand" is de kop, en het vervolg is: "LUTJEWINKEL, 4 DEC. Alle 760 inwoners van het Noord-Hollandse dorp Lutjewinkel zijn gisteravond geëvacueerd wegens een brand in de plaatselijke kaasfabriek (..)".

Dit wilde je vast weten en is je in Denemarken wellicht onthouden.


3. Inburgeren: Minister Verdonk wil nu dit: "Alle migranten tot aan 65 jaar, zowel zij die langer in Nederland zijn als nieuwkomers, moeten een inburgeringscursus volgen. Wie weigert krijgt een boete." Niet alleen dat: Ze moeten het ook zelf betalen, maar kunnen wel een lening afsluiten.

Kortom, er zijn miljarden te verdienen in de nabije toekomst voor NGO's op dit terrein, en het hele idee is weer debiel totalitair-Stalinistisch. 


4. Nasleep dood Bernhard: "Het voltallige personeel van paleis Soestdijk heeft te horen gekregen dat het moet omzien naar een andere betrekking nu Prins Bernhard is overleden. (..) Het gaat om zo'n zestig mensen (..)".

Ook blijkt - uit een ander artikel - dat "Bernhard's vijfde dochter" is gearriveerd voor de begrafenis van Pa. Zij is geboren in 1967 en al lang en breed bekend bij de familie Van Oranje. Haar mama was of is Frans.


5. NRC: Zoals ik eerder meldde heeft de NRC de eigen website vernieuwd. Je kunt ook voor euro 9,95 p.m. een webabbonement op de hele NRC nemen, zonder papieren versie, maar ik vermoed dat dit met een telefoon-modem feitelijk duurder uitpakt, tenzij je vrijwel niets erin leest, en het geen zin heeft. Wellicht is het iets voor de in het Nederlandse nieuws geïnteresseerde ex-pat.

Ik noem het maar voor het geval dat. (Ikzelf surf niet naar Nederlandse kranten, en zelden naar wat anders dan wat me werkelijk interesseert, wat filosofie, logica en programmeren zijn, en dan meestal naar de BBC. En de keren dat ik het Nedernieuws nakeek bij de BBC was dat adequaat behandeld.)


6. NRC-Bijlage M: De NRC heeft een maandbijlage die 'M' heet en het meest aan de Avenue doet denken, maar dan met nog meer pretenties en gruwelijke advertenties. Er staat een als vanouds onleesbaar 'essay' in van de ex-marxist en ex-CPN'er Paul Scheffer, tegenwoordig "bijzonder hoogleraar Grootstedelijke Problematiek aan de Universiteit van Amsterdam". (Afgezien van een zwaar marxistiese verhandeling van Scheffer uit ca. 1980 heb ik nog nóóit een tekst van 'm uit kunnen lezen, moet ik eerlijk melden. Ik zal je er ook niet mee vervelen: Het is gebakken lucht van een Byzantijnse carrière-maker - een soort Soeslov van het Nederbestuursapparaat.)

In hetzelfde M staat een kennelijk even gruwelijk artikel over moderne top-ambtenaren, kennelijk allemaal Scheffer-klonen als het geen Foucault-klonen zijn, zoals de top-ambtenaar der Neder-top-ambtenaren - ene Weck: uiterlijk een heel griezelig type - met kaalgeschoren kop.

Ook dat artikel heb ik ternauwernood gelezen, want het is allemaal gruwelijk modieus gebral, en de fotoos van de koppen en entourages zijn al afgrijselijk genoeg: Grauwe, grijze, geboren en getogen onderkant van de middelmaat. Maar hier is de eerste alinea, als illustratie en smaakproefje:

"Eens waren de topambtenaren van het Rijk overheidsdienaren met inhoudelijke kennis. Nu moeten ze oplossingsgerichte managers worden. De nieuwe topdog is flexibel, mobiel en plakt niet aan het pluche."

NB: Dit Neerlands is geméénd, en gaat vele paginaas door, ook weer vrijwel geheel zonder kwantoren, zoals steeds gebruikelijker wordt in het Neerlands, ook in de NRC. ("Topambtenaren willen ...", "Topambtenaren denken ... " "Topambtenaren zijn...".)


7. Oera Linda: Ik vermoed dat dit je niets zegt, maar als Multatuli-kenner was het mij wel gepasseerd. Ca. 1870 kwam er een boek op de markt dat het Friese geslacht Onder de Linden bezong, en tegelijk de gehele wereld-geschiedenis afleidde uit de Friese geschiedenis, met afleidingen als "Neptunus" van "Neef Theunis"; het Inca-rijk opvatte als een Friese kolonie; idem het oude Athene; en veel meer in die geest en stijl. Het was een evidente grap - behalve dat ie serieus werd genomen door nogal wat Neerlanders en Friezen, tot ver in de 20ste eeuw.

Iemand heeft het uitgezocht voor een proefschrift, en het is zeer waarschijnlijk een pennevrucht van de melancholieke dichter Piet Paaltjens plus wat vrienden, minder bekend als dominé HaverSchmidt, die zichzelf, als ik me goed herinner, in 1895 verhing, zoals trouwens de voornaamste bedrogene van het Oera Linda Boek in 1879.


Het beste,

Maarten.

 

Nedernieuws 4 december 2004