Maarten Maartensz:                          Nedernieuws

Nedernieuws 3 oktober 2004             


 

Beste Freek,
 
Hier is weer een klein beetje Nedernieuws, waarvan je wellicht een deel op de Deense TV hebt gezien.
 
 
1. Aksie: Er waren gisteren ca. 200.000 demonstranten in Amsterdam en in de buurt van het Museumplein. Het was vakbonds-aksie-dag, zowel van het FNV, als de CNV, als "Keer het tij!" zijnde 475 organisaties, maar zonder politici. De vakbonden hadden alle leden gratis treinkaartjes gegeven.
 
Wat het uitmaakt staat te bezien, en het was vooral een straatfeestje en uitje voor "politiek links", dat niet aan de macht is, maar het is waar dat de huidige regering niet populair is en het bovendien niet handig aanpakt. Wel brutaal, maar niet slim - wat minstens een heel klein beetje verbazend is, gezien al die honderdduizenden Euro's die ze investeren in "persoonlijke adviseurs" en overige gladplooiers, mediapooiers, en journalistiek getraind leugentuig.
 
Ik heb er natuurlijk niets van gezien, en gisteren alleen een heel blije Doekle Terpstra gehoord, die de CNV-vakbondsbaas is, en dé dag uit zijn nu 24-jarig vakbondsbestaan had, op de radio.
 
Verder is het een beetje verbazend, omdat 200.000 mensen bij elkaar een grote demonstratie vormen - hoewel: Er waren toch ook 40.000 Hazes-fans een paar dagen eerder in De Arena, verzameld rond de kist met, naar verluid, al geloof ik dat het in tegenspraak met de wet is, het lijk van de beminde volkszanger op de middenstip in, zag ik op een foto, een ware orgie van laserlicht in alle kleuren van de regenboog, allemaal niet met een gratis treinkaartje. Maar het aantal demonstranten was meer dan gehoopt en gevreesd werd, en toont een grotere "aksiebereidheid" aan dan "men" in de regering en de journalistiek aannam.
 
Als gezegd weet ik niet of het veel uitmaakt, want ik geloof dat één ding dat veel politici van Fortuyn en de LPF hebben geleerd is dat het makkelijk in politiek Neerland is om hondsbrutaal te zijn, dus de regering kan proberen maatschappelijke onrust gewoon uit te zitten op basis van de bestaande parlementaire meerderheid.
 
 
Wat mijzelf betreft: Ik heb net voor het eerst iets op maartensz.org gezet dat niet bij xs4all staat: Part I van Burckhardt's "The Civilization of the Renaissance in Italy" + mijn noten erbij. I quite understand if you lick your chops and fondly pronounce 'O what a frabjous day!', of tenminste zou ik dat kunnen denken. Hoe het zij: Ik heb nog 5 delen te gaan, en vind het zinnig besteedde moeite.
 
Nog iets in het kader van historie: Ik haalde van mijn armoede afgelopen vrijdag ook de complete "The Decline and Fall of the Roman Empire" van Gibbon op in een tweedehandse driedelige uitgave van ieder bijna 1000 paginaas. Dit is zeer fraai, en ik las eerder een ca. 1000 pagina lange bekorte versie ervan, met o.a. stukken over Christendom en Mohammedanisme die een modern auteur moeilijk zou kunnen publiceren zonder aanzienlijke problemen en reputatie-schade. Gibbon was een meester van de lopende ironische zin en 18e eeuws Engels - zoals je als ex-bibliotheek-medewerker van de British Council ongetwijfeld weet, bedenk ik, althans wat het laatste punt betreft.
 
Hoe het zij: Fraai, slim en leesbaar, alles op een manier die mijn tijdgenoten en 20e eeuwers eenvoudig niet kunnen c.q. konden.
 
Het beste,
 
Maarten.
 

 

Nedernieuws 3 oktober 2004