Nederlog        

 

 16 maart 2008

                                                                 

Meer uitgebreide propositionele logica

 


Voor de zeldzame enkelingen die het zou kunnen interesseren, en omdat ik er op deze plaats eerder over geschreven heb: Er is weer een nieuwe versie van Extended Propositional Logic.

Dit behandelt enigzins subtiele kwesties, zoals wat u doet als u gelooft dat het morgen regent of niet, en erop wenst te staan dat u heden niet weet of het morgen regent, en ook niet weet of het morgen niet regent, en dus ook geen van beiden gelooft, of hoe u uitdrukt dat meneer daar, die nog nooit van vogelbekdieren heeft gehoord, geen idee heeft of de paus dol is op vogelbekdieren.

Een en ander maakt het ook mogelijk wat subtieler te redeneren over futura contingentia proposities; introduceert sterke en zwakke varianten voor de standaard logische operatoren; en is en blijft toch allemaal klassiek tweewaardig.

Ik heb over het onderwerp veel nagedacht, en ben erop afgestudeerd, maar met ME en voortdurende pijn en vermoeidheid is het niet makkelijk mijn ideeŽn hierover uit te schrijven.

Deze keer dus toch wat meer, omdat ik het zelf interessant vind, en ik een aantal subtiele maar zinnige onderscheidingen maak.

Maarten Maartensz


        home - index - top -