Nedernieuws        

 

6 november 2004

                                                                 

Van Gogh en - Goeroe Scheffers

 

 

Ook Paul Scheffers - in 1981 nog zwaar gelovig Marxist, maar ondertussen door zichzelf geroepen tot Multi-Culti-specialist Très Special - heeft een hele NRC pagina. De kop daarvan luidt "Tolerantie kan alleen overleven binnen grenzen: de kans voor een nieuw 'wij'".

Ik vind zijn proza en gedachtenwereld erg moeilijk te volgen, en kan hem niet erg serieus nemen, als iemand die ver in z'n volwassenheid nog steeds Neo-Marxist was, met universitair diploma, en zonder jaren KZ als emotionele basis. Maar ik citeer uit het einde, over de ontmoeting van twee Nederlandse Opinie-Leiders van nu:

"Ik herinner me goed een bezoek van Ayaan Hirsi Ali, toen de bedreigingen net waren begonnen. Zij kwam mijn huis binnen en het vermoeden van een burgeroorlog volgde haar op de voet. De bewaking posteerde zich in de gang, nadat eerst de achterkant van het huis nauwlettend was bekeken. Buiten stonden twee gepantserde auto's. (...)

Ze keek me onderzoekend aan en zei: "Ik heb wel vaker het gevoel dat het leven met me op de loop gaat. Kijk, ik heb burgeroorlogen meegemaakt, dit kan er nog wel bij, het valt allemaal wel mee.""


P.S. 31 juli 2007: Dat was dus een leugen van Ali, naar bleek uit haar verdere carrière.

     Van Gogh 

Maarten Maartensz

        home - index - top -