\ 

Nederlog

 

1 oktober 2009

 

Heel nuttige programmaas inzake beveiliging

 

Ik heb wat typefoutjes uit de twee stukjes van gisteren gehaald en een en ander opgeladen, en heb trouwens ook bevonden dat ik in de afgelopen 13 maanden ruim één stukje per week expliciet over de economische heb geschreven - en ook dat ik daar de eerste paar maanden, vanaf 1 september vorig jaar, vrijwel de enige in was, wat mij toen nogal verbaasde, en eigenlijk nog steeds doet. (*)

Maar nu even wat geheel anders, namelijk over programmaas waar ook u waarschijnlijk wat aan heeft, al heeft u helemaal niets met programmeren of met wiskunde. Hier is om te beginnen een overzicht voor het klikgemak - en mijn thema is beveiliging van uw en mijn computer, en niet ingewikkelde programmeertalen of andere geekware:

1. Xs4all en McAfee
2. Spybot Search and Destroy
3. Glary Utilities
4. Firefox + Add-Ons
5. Tweak Manager
6. Google Tool Bar
7. Afsluitend over beveiliging

Het gaat vooral om beveiliging van en inzicht in uw computer, en dan in het bijzonder als uw computer Windows XP draait (of eerdere Windows), want dat doet mijn computer, en trouwens ook tegen de 90% van de bezoekers van mijn site (zo'n 380 per dag, die ieder zo'n 7 bestanden per keer bekijken, en al doende ruim 1 gigabyte van de teksten op mijn site neerlaadden, alleen gedurende de afgelopen maand september).

1. Xs4all en McAfee

En ik ben met mijn neus in de noodzaak van beveiliging gedrukt doordat mijn vorige computer gehackt is, en ook doordat ik geen enkele medewerking van enige zinnigheid bleek te kunnen krijgen van xs4all - algehele teneur: u kunt doodvallen wat ons betreft - en de beveilingssoftware die dit bedrijf aanbiedt als onderdeel van het contract met de gebruiker, namelijk iets van McAfee, overigens zorgvuldig gecastreerd van alle support door McAfee, want je wordt gewoon weer naar xs4all gedirigeerd, waar niemand wat blijkt te kunnen of weten boven de allerlaagste niveaus, terwijl het McAfee-programma, in mijn ogen, eenvoudig gruwelijke troep blijkt, die je niemand toewenst, tenzij je een grote hekel aan ze hebt.

Het probleem van de McAfee-troep voor de xs4all-gebruiker is dat de firma noxs4me@all - zoals ik ze sinds jaren noem, want zo ging dat voor mij jarenlang: drie of vier keer inbellen om één keer mail te kun nen neerladen, en de xs4all helpdesk die je hondsbrutaal keer op keer verzekert "Het gebeurt anderen niet, dus het gebeurt u ook niet! Dag muhneer!" - veronderstelt dat je deze gebruikt, en omdat McAfees troep niet verenigbaar is met Symantecs beveiligings-software die ik daarvoor gebruikte op mijn computer, en nog op CD heb.

Die Symantecs beveiligings-software was ook niet om erg vrolijk te worden - ik heb jarenlang meegelezen dat iedere keer dat ik mail neerlaadde Symantecs mij meldde dat deze "Bezicht met mail scannen", iets waar ik Symantecs ca. 2003 over gemaild heb, met een mail die jarenlang op hun site stond, en nooit beantwoord is, maar dat vijf jaar later (en veel dagelijkse downloads van hun iupdates) nog steeds zo was: "Bezicht met scannen", zodat u maar kunt weten hoe trouwhartig en goed dat bedrijf naar z'n klanten luistert en Nederlands beheerst.

Maar vergeleken met de troep van McAfee - zoals geleverd door xs4all, kennelijk gecastreerd voor dat doel, moet ik er eerlijk bij zeggen - was het Symantecs-pakket goed en snel, en ook zeer veel beter voorzien van handige utilities (zal ik maar schrijven), en wel in het bijzonder de Norton Utilities.

McAfee biedt niets daarvan, en is overigens traag als stroop, en ik was aan die Norton Utilities gehecht geraakt - maar kan niet twee beveiligingssuites op mijn harddisk hebben zonder problemen, blijkt, want dat mag ook al niet van McAfee, of althans van het kastraat-exemplaar dat xs4all aanbiedt. (***)

Daarbij heeft McAfee vrijwel geen utilities, en die er wel zijn - defragmentatie via McAfee bijvoorbeeld - crashen mijn computer binnen enkele minuten, alsof dat vanzelf spreekt ook, en zonder dat McAfee's software dat kan diagnosticetren, laat staan verhelpen.

Ook is volgens McAfee mijn computer geheel beveiligd en totaal in orde, al maanden lang - maar ik heb al maanden lang geen CD-brander, en had minstens 768 registerfouten volgens andere programmaas, waarvan sommige fouten mogelijk heel bedreigend werden genoemd, en had dus maandenlang feitelijk geen enkel helder idee over de échte beveiligingsstatus van mijn computer, behalve dat de manke software van McAfee beweert dat het allemaal perfect in orde is, terwijl programmaas van de concurrentie beweren dat de computer tal van problemen heeft (en dat gratis doen, maar geld vragen om de problemen op te lossen), en xs4all-medewerkers om strijd de prijs van debielste c.q. onbeschoftste helpdeskmedewerker van West-Europa lijken te bevechten, met mij als lijdend voorwerp. (De alfa-plus-plus award voor "Meest onbeschoft" hebben ze hiermee! En ik noem alleen géén naam omdat het me ook een type persoonlijkheid lijkt - ik schrijf als 59-jarige psycholoog - dat me op wil komen zoeken met een boksbeugel als ik meneer's naam zou noemen: xs4all heeft AL uw gegevens; u weet NIETS over wie u te woord staat.)

En xs4all bellen heeft geen zin: De laatste keer dat ik dat deed beweerde een heerschap Roggeveen - overigens wel beleefd - hondsbrutaal dat hij me zou doorverbinden met support van McAfee - en verbond me met een telefoon in gesprek, ongetwijfeld opzettelijk, en mij dwingend weer opnieuw - en voor de god weet hoeveelste keer - bij een eindeloze wachtrij voor de helpdesk van xs4all aan te moeten sluiten, om weer een andere medewerker het probleem weer ab initio uit te leggen, en alsof er bij xs4all bij voorkeur de domste en schofterigste tiepjes van het MBO geselecteerd worden als telefoon-beantwoorder of helpdeskmedewerker.

Kortom, xs4all is sinds 2002 gewoon de KPN in vermomming, die het bedrijf immers toen kocht, waar nu dus een karrevracht aan KPN-incompetenten de schijn probeert hoog te houden alsof dit hetzelfde inderdaad goede bedrijf zou zijn van de tijd voordat het in 2002 aan KPN verkocht werd. (Want ik ben er zes jaar klant geweest terwijl het goed werkte, om welke reden ik nu recht van spreken heb met de mededeling dat het me tegenwoordig voorkomt als een soort debielengesticht, met dezelfde soort hondse medewerkers als ik mij zo goed kan heugen uit mijn tijd als werkstudent bij de KPN, toen nog PTT geheten, en de vanzelfsprekende werkgever voor BLO'er gedurede generatie: Kan zoonlief het Lager Onderwijs niet aan? PTT-materiaal par excellence!)

Het bedrijf is voor mij dus naar de knoppen, en als u niet kunt zien dat xs4all troep en leugens levert sinds jaren, wat de meerderheid van de gebruikers ervan kennelijk niet kan zien ("xs4all is weer verkozen tot de beste provider") dan komt dat omdat de meerderheid verdomd weinig van computers weet, en zonder twijfel zeer slecht opgeleid is, al zijn ze "academici".

Maar ja... gelukkig zijn niet alle mensen dom of slecht, en gelukkig vond ik de uitstekende site van de wiskundige Eric Schechter waar ik eerder van verhaalde, en dat leidt me nu tot het bezingen van een stel heel goede gratis programmaas, waar u waarschijnlijk zelf veel plezier aan zult hebben als u Windows XP gebruikt.

2. Spybot Search and Destroy

In de eerste plaats dan Spybot Search and Destroy van de Safer-Networking Org, dat gratis is (u mag doneren) en zo ongeveer alles doet en toont dat McAfee zou moeten doen en tonen, maar allemaal volledig nalaat, alsof dat vanzelf spreekt c.q. alsof u een domme idioot bent die verdient van niets te weten over uw eigen computer.

Ik heb u de download link gegeven, en de download is behoorlijk groot: 15,2 MB, maar het programma is uitstekend en komt met veel goede utilities, die heel veel informatie geven over uw computer. (**)

Als u een en ander installeert dan moet u de Mode - Advanced - Tools kiezen om die vracht vol utilities te vinden, en overigens kan ikzelf er nu redelijk zeker van zijn dat de meer dan 650.000 virale en andere infecties waar Spybot naar zoekt allemaal niet op mijn computer zitten, en geeft dit programma (via Mode - Advanced - Tools - View Report o.a.) een uitstekend beeld van wat er feitelijk op de computer draait, alweer geheel anders dan McAfee, dat er kennelijk vanuit gaat dat hoe minder u weet hoe beter dat is, voor u en McAfee.

Overigens... dit en andere programmaas die ik in dit stukje bespreek zijn welbekende programmaas, met veel gebruikers, en gecontroleerd door die gebruikers en voorstanders van open software dat het geen oplichterij is: Ik refereer u hier niet naar obscure zaken van obscure personen of bedrijven.

Totale zekerheid heb je niet in dit soort zaken, maar Spybot Search and Destroy voorziet in vrijwel alles en meer waarin McAfee zou moeten voorzien maar niet doet, en doet het gratis, beleefd, helder, en met goede help in iedere taal die u leest (tenzij u een lokaal heel vreemde taal kent), want het wordt gedeeltelijk onderhouden door de gebruikers ervan, en die hebben de handleiding in zeer veel talen vertaald, inclusief Nederlands (maar ook Lets, Hongaars, Hebreeuws en 2 vormen van Chinees, bijvoorbeeld).

Aanrader!

3. Glary Utilities

Ik schreef hierboven dat ik de Norton Utilities op prijs stel maar niet kan gebruiken via Symantecs, vanwege de eenkennigheid van McAfee waar het hun recht op beveiliging (zo noemen ze het tenminste - maar je kunt uit hun software, die ook nog eens traag als stroop is, nauwelijks opmaken wat ze feitelijk beveiligen, en geheel niet wat de werkelijk status van de computer is) van mijn computer betreft. (***)

Gelukkig zijn er de Glary Utilities: Een Brits bedrijf, dat een pakket als de Norton Utilities aanbiedt en geheel gratis en goed is, kennelijk minstens zo goed en uitgebreid als de Norton Utilities die ik jarenlang gebruikte, maar dan recenter (want ik heb nu een versie van 18 september van dit jaar).

Ook dit programma is gratis en veel gebruikt; ook hier kunt u een donatie maken; in dit geval kunt een Pro-versie kopen; ook dit biedt wat McAfee zou moeten bieden maar totaal achterwege laat alsof dat vanzelf spreekt; en het is een bijzonder prettig programma, met één feitelijk klein probleempje dat zeer waarschijnlijk samenhangt met het gratis aanbieden ervan: U kunt de gratis versie - die uitstekend is - alleen installeren als u bij installatie accepteert dat er een optie voor zoeken via Ask.com mee geïnstalleerd wordt in uw browser.

Ask.com is een groot bedrijf dat concurreert met Yahoo en Google, waar ik geen kwaad van weet (ze verwijzen zelfs naar mijn site, bevond ik ooit, in verband met filosofie), en Glary Software Ltd. zal er wel wat geld voor krijgen, dat ik ze gun, maar voor mij hoeft dit natuurlijk niet.

De oplossing is gelukkig heel eenvoudig: Installeer Glary met Ask.com optie; ga direct daarna naar de Program Files directory, vind de AdAsk directory, en klik daarin Uninstall, en u bent er weer geheel vanaf.

Ook Glary Utilities voorziet in het checken van van alles dat McAfee zou moeten doen (heel misschien ook doet, maar dan zonder daar veel of iets van te tonen of over te vertellen: you gotta have faith if you use McAfee!), en laat dat allemaal keurig zien, en het was dan ook dankzij Glary dat het register van mijn computer nu - maar liefst - 768 problemen kwijt is, die McAfee niet kon vinden, niet vermeldde, en niets aan doet - behalve melden dat

"Is mijn computer beveiligd? Ja. (..) Er is geen actie vereist."

Onzin dus, en ik voel me een heel stuk beter beveiligd met de twee fraaie programmas die ik tot nu toe besprak, want ik heb eindelijk weer de mogelijkheden inzicht in mijn eigen computer te kunnne verkrijgen, en overzicht te krijgen van wat gecontroleerd en niet onveilig is bevonden.

Aanrader!

4. Firefox + Add-Ons

Ik heb eerder over Firefox geschreven (en bevond dat Eric Schechter er precies zo over denkt) en over de Add Ons, maar vat het nog maar eens kort samen:

Firefox is een betere en een veel veiliger browser dan wat MicroSoft levert, en dat om tal van redenen, te beginnen met open source en een véél beter user interface, en ook met veel uitstekende Add-Ons.

Ik kan u dat dus van harte aanraden, inclusief de installatie van Add Ons als AddBlock Plus, BetterPrivacy, Ghostery en NoScript, die u onder andere inzicht bieden in wat er allemaal meelift met u en uw browser zodra u het internet opgaat, en wat u allemaal niet weet zonder dergelijke Add-Ons, en dat u ook niet kunt blokkeren of verhinderen zonder dergelijke Add-Ons. (Er is een goede kans dat u behoorlijk zult schrikken, en een overeenkomstige kans dat u veel zult willen blokkeren, verhinderen of tegengaan - wat allemaal kan, met de Add-Ons van Firefox, al is enige minimale computerkennis wel nodig).

Kortom, ook dit is een sterke aanrader, en u vindt meer in dit BitsAndPieces stukje van me: Musings on computing and a new internet, met meer informatie over Firefox en Add-Ons. (En ikzelf hen MS Explorer 8 nu herhaaldelijk van mijn harde schijf verwijderd, omdat ik het niet moet, maar McAfee het vanzelfsprekend neerlaadt, en ik daar ook niks in te zeggen blijk te hebben: Ik wil die rotzooi niet, want het is volgens mij niet veilig, en het is zeker niet zo handig als Firefox.)

5. Tweak Manager

Een fraai en leerzaam programma dat ik jarenlang op diverse computers (Windows) gebruikt heb heet Tweak Manager en vindt u onder de link. Het is van een groot en gerespecteerd bedrijf; het is verkrijgbaar in een gratis en in een te betalen zogeheten pro-versie; en het geeft ZEER veel inzicht in wat er allemaal op uw Windows draaiende computer te vinden is, en ook wat u er aan kunt veranderen (vanwaar "tweak" = "aanpassen, plooien, verbeteren").

Het is bijzonder bruikbaar en ik ben blij dat ik het weer hervonden heb, want ook dit programma biedt uitstekend overzicht van wat er werkelijk op de computer staat, en hoe dat veranderd kan worden, desgewenst, wat alweer iets is dat behoorlijke beveiligings-software allemaal ook zou moeten kunnen, maar volgens xs4all en McAfee kennelijk helemaal nergens voor nodig is, voor de Tokkies die ze kennelijk in massa's als gebruikers genieten en veronderstellen, althans in grote meerderheid, en heel wel mogelijk met feitelijk gelijk ook.

Alweer een aanrader dus, voor iedereen die geen Tokkie is, en een wat bruikbaarder en inzichtelijker Windows wil.

6. Google Tool Bar

Dit is geen aanrader, of het is een aanrader dit te verwijderen, en de reden is vooral dat ik de afgelopen maanden met Firefox + Add-Ons gesurft heb, en heb bevonden dat Google o-ver-al is: Zelfs de zogeheten beveiligde webmail van xs4all is voorzien van Google software, die bijhoudt hoeveel keer ik e.e.a. gebruik, en god weet wat verder, en idem mijn persoonlijke toegang tot mijn andere provider, ook al zwaar beveiligd in beginsel, net als mijn - meende ik - privé-statistieken over gebruik van de site: "Google Analytics" leest lekker met me mee, geniepig en stil achter mijn rug, alsof dat allemaal vanzelf spreekt.

Kortom, ik ben nogal van Google af geraakt zodra ik doorkreeg waar ze hun gecomputeriseerde vingers allemaal in blijken te hebben, en ik vrees dat dit, net als Microsoft, een bedrijf is dat beschouwd moet worden met hulp van Lord Acton: "Power corrupts, and absolute power corrupts absolutely".

En overigens staan mij hun plannen met het internet niet aan, waaronder het zogenaamde Cloud Computing, d.w.z. dat u feitelijk uw PC overwegend opgeeft, om met uw mobieltje of laptop uw persoonlijke zaken te regelen via de publieke supersnelle Google computers, op wier harddisks dan al uw persoonlijk materiaal staat, natuurlijk heel vakkundig vriendelijk voor uw gebruiksgemak ingericht door die aardige jongens en meisjes van Google, maar natuurlijk ook zo dat iedere staatsmacht de zaak zo over kan nemen of in kan zien, en zonder dat Google dat zal zeggen of zal kunnen verhinderen, zelfs als ze dat zouden willen (waar het bepaald niet op lijkt, bovendien, bleek enige tijd geleden in China, bijvoorbeeld).

Ik heb een en ander dus verwijderd, omdat het, in goed Amerikaans "too damned intrusive in my privacy & personal space" is, en ik overigens een tegenstander ben van veel macht in weinig handen, ook geheel ongeacht wiens handen dat zijn: Alleen grote heiligen - die eens of enkele keren in de 2500 jaar voorkomen, van enig hoog niveau - zijn in staat de verlokkingen van macht te weerstaan, op eigen kracht, en de CEOs van Google en Microsoft zijn verre van heiligen en ik vertrouw ze niet, en trof Google op véél te veel plaatsen aan, en ook zonder dat ze dat zelf willen vermelden, al zouden ze dat feitelijk heel goed kunnen.

7. Afsluitend over beveiliging

Ik zou meer programmaas kunnen noemen, en zal dat wellicht later doen, maar ondertussen gis ik dat de meeste van mijn lezers met Windows XP (en dat geldt de meeste van mijn lezers) met het bovenstaande hun voordeel kunnen doen, en wel in het bijzonder wanneer ze veroordeeld zijn tot xs4all + McAfee.

En hoe het zij, ikzelf - die voor veel zaken afhangt van een behoorlijk werkende computer - ben er een heel stuk beter mee af dan ik de afgelopen maanden was, waarin ik veroordeeld was tot de trage, duistere, de computer doen crashende McAfee-ellende, en de onbeleefde van niets wetende support-staff van xs4all, en een computer-register propvol fouten, waar de McAfee-programmatuur geen bal van wist, en me dus over voorloog, voorzover je dat soort dingen van programmatuur kunt zeggen.

Alles dat ik noemde aan programmatuur (afgezien van Google, al zal de programmatuur daarvan vast wel goed zijn, en natuurlijk ook afgezien van McAfee, dat mij als totale troep verschijnt) noemde ik omdat ik het uitstekende software vind, die allemaal de deugd heeft nagekeken te zijn door gekwalificeerde gebruikers en veilig bevonden te zijn, en die u ieder, en zeker samen, veel inzicht bieden in wat uw computer (mits Windows, en bij voorkeur XP) allemaal feitelijk draait, doet, vermag of mist, en ook wat u eraan of  ertegen kunt doen in veel gevallen.

Wat mij betreft - en dit is de voornaamse reden om dit stukje te schrijven, ook in uw belang en het belang van een veilig internet - voel ik mijzelf een stuk veiliger en beter voorgelicht over de computer die ik gebruik met de software die ik noemde, dus met de genoemde aangeraden programmaas geïnstalleerd.

Ik wil niet zonder wat ik noemde (of iets anders dat minstens even goed is), en ik raad u zeker aan het bovenstaande te installeren en bekijken, en dat vooral  als u ook nog eens afhankelijk bent van "beveiliging" van McAfee of xs4all - en de bovenstaande programmaas geven u ook de kennis en de herstel- c.q. verandermogelijkheden die u nogal probleemloos behoort geleverd te krijgen met behoorlijke beveilingssoftware, maar dus ook al niet krijgt van xs4all + McAfee, want die stellen prijs op onwetende en dankbaar hoera roepende idioten als klanten en gebruikers, en hebben geen enkel redelijk of rationeel antwoord indien u echte problemen hebt, in mijn uitgebreide ervaringen: ze weten meestal niet eens waar ik het over heb, zo bleek, en zijn trots op het feit dat ze niets van programmeren weten.

Maar goed .... ik heb eindelijk weer zich op mijn computer zoals ik vroeger had, voordat ik McAfee moest installeren om maar het internet op te mogen van xs4all, en prompt zo ongeveer alles kwijt was dat mij jarenlang bijzonder behulpzaam was, bijna iedere dag weer, maar dat McAfee niet levert c.q. uitsluit van andere beveiligingspakketten. (***)


P.S. En overigens zijn de aangeraden programmaas allemaal leerzaam en praktisch. Als u Tweak Manager bijvoorbeeld nooit zag (ik kende het al sinds 2002), dan heeft u waarschijnlijk geen idee op hoeveel manieren u Windows kunt herinrichten. En Glary Utilities toont u zeer veel over uw computer dat u zou moeten willen en kunnen weten bij gelegenheid, zoals welke programmaas feitelijk draaien op uw computer, en welke beveiligingsrisicoos u daarmee loopt.
Tenslotte lijkt Spybot Search and Destroy mij een Must Have: Het is een uitstekend programma, inclusief heel goede en duidelijke help, en het heeft ook een actieve website met veel zinnige informatie: Dit is een programma waar ikzelf veel eerder van had willen weten.

(*) Het is de verbazing van iemand met hersens die ziet dat wat voor hem vanzelfsprekend is, zelfs bij armoede, pijn, en ziekte, namelijk behoorlijke stukjes over prangende kwesties te kunnen schrijven, de gehele élite van de samenleving, allemaal rijk, vrij van pijn en ziekte, hebzuchtig, pretentieus en vals om van te kotsen, geheel niet gegeven is: ze deden het nooit, en ze doen het ook bij de huidige grote niet, omdat ze dat niet kunnen, niet willen (teveel risico's voor gek te zullen staan), en geheel niet in zich hebben, want anders zouden ze het immers zeker doen, was het alleen voor eigen opgang en eigen prominentie. In plaats daarvan krijgt men copywriters-proza van reclame-bureaus, of het laffe anonieme broddelwerk van talentloze fractiemedewerkers.

NIEMAND van 's lands zo graag aan de publieke weg optredende politici of academici schreef iets zinnigs over de inzakkende economie de eerste paar maanden dat het gebeurde, ook academisch aangestelde economische professoren en praatjesmakers niet - en ik vind het zelf niet erg dat de zeer grote meerderheid dat eenvoudig niet kan, al zouden ze willen, zoals ik geen behoorlijk dirigent kan zijn hoe hard ik ook wil, bij gebrek aan de daarvoor nodige begaafdheid.... maar wie niet eens in staat is zichzelf behoorlijk schriftelijk uit te drukken behoort geen leiding over veel anderen te hebben, willen of krijgen.

Ik weet van geen regerings- of kamerlid die ook maar de schijn van de hoop van een kans heeft stukjes als de mijne te kunnen schrijven, ook niet voor veel geld, en ook niet als ze niets anders zouden doen dan dat: U en ik worden geleid door een massa totaal talentlozen, lezer! Het enige wat ze kunnen is kletsen en meieren als handels-reizigers, poseren als volksidolen, en eindeloos bonnetjes declareren.

En inderdaad zie ik dat als een fundamenteel maatschappelijk probleem:

Dat de bestuurlijke élite, zowel politiek als bureaucratisch, voor het allergrootste deel uit moreel en intellectueel minvermogenden bestaat, en trouwens ook dat de weinigen waar dit niet voor geldt types als Blair, Berlusconi of Sarkozy zijn: heel handige glibbers en gladders, vast ook heel geschikt als CEO van een zakenbank of grote deurwaarderij of mafia-organisatie, maar overigens het totale tegendeel van werkelijk morele of werkelijk begaafde mensen.

Vandaar ook mijn aristocratische instelling in veel zaken (ik ben - voor mij zeer merkbaar, sinds mijn vroegste jeugd - nogal wat langer dan vrijwel iedereen, en zie wat verder op redelijk wat terreinen, ongetwijfeld door genetisch toeval) en vandaar ook mijn bureaucratie-plan en democratie-plan, waarvan ik nog steeds denk dat ze zinnig zijn en zeer fundamentele zaken betreffen, die dan ook zeer fout gegaan blijken te zijn omdat er niet volgens die plannen bestuurd werd noch wordt, en de bestuurders die er zijn gewoonlijk zowel moreel als intellectueel incompetent zijn, net als de grote meerderheid van hun trotse kiezers.

(**) Trouwens, omdat het waar is en relevant: Dit is allemaal véél beter geregeld in Linux, dat ook een stuk veiliger is: Zelfs de heel kleine Damned Small Linux waar ik over schreef biedt vanzelfsprekend zeer veel meer informatie over de computer en zichzelf aan dan u uit Windows kunt persen, zelfs indien voorzien van allerlei utilities die dat beogen. And indeed Linux is open source.

(***) Het uitsluiten van andere beveiligings-software-totaal-programmaas, zal ik maar schrijven, kan natuurlijk in beginsel terecht zijn, uit veiligheidsoverwegingen, maar ik vind overigens dat de McAfee-beveiliging niet geeft waar een gebruiker met enige intelligentie recht op heeft, bij huur of aankoop van een beveiligingspakket.

Het is dus maar goed dat wat ik verlang gratis en goed op het internet staat, althans voor wie het weet te vinden, zoals u nu ook.

Maarten Maartensz

        home - index - top - mail