Nederlog        

 

29 oktober 2006

                                                                 

Ter zake kundige buitenlanders over Nederland

 

 

De drie stukjes die ik de afgelopen drie dagen op deze plaats neerzette - zie: 1, 2 en 3 - staan natuurlijk vol uiterst schandalige meningen over en inschattingen van Nederland en Nederlanders, althans volgens doorsnee Nederlanders.

Wel, ik wil geen excuses maken voor mijn eigen meningen, maar ik sta niet gehéél alleen in mijn meningen en inschattingen. Ook is het waar dat het helpt bij rationele oordeelsvorming over Nederland, om diverse jaren in een buitenland te hebben gewoond (zoals ik ook deed, al ben ik helaas geboren en getogen Nederlander), of om als intelligente buitenlander diverse jaren in Nederland te hebben gewoond.

Voor de in Nederland geïnteresseerde Nederlander, die kennis wil nemen van het perspektief van intelligente en ter zake kundige buitenlanders op Nederland noem ik hier drie titels, inclusief publikatie-data en ISBN-nummers.

Alledrie zijn minstens leesbaar en informatief, en ik geef ze in oplopend niveau, dus de laatste is m.i. de beste, en trouwens ook de vroegste, want de eerste druk was van 1972:

  • Derek Phillips: "De naakte Nederlander - kritische overpeinzingen", uitgeverij Bert Bakker, Amsterdam, 1985. ISBN 90 351 0216 9 (Tweede druk)

  • Colin White & Laurie Boucke: "The UnDutchables - an observation of the netherlands: its culture and its inhabitants", White-Boucke Publishing, USA.
    ISBN 0-9625006-3-1 (van editie 3.1 uit 1995, zover ik begrijp)

  • J. Rentes de Carvalho: "Waar die andere God woont", Uitgeverij De Arbeiderspers, derde vermeerderde druk, 1982.
    ISBN 90 295 3449 4 (eerste druk 1972).

Alledrie de boeken zijn herhaaldelijk herdrukt, sommigen heel wat keren, en alledrie geven een zeer geïnformeerd beeld van Nederland, Nederlanders, en de zogeheten Nederlandse beschaving, gezien door de ogen van buitenlanders die langdurig in Nederland hebben gewoond.

Ik weet niet of de genoemde boeken tegenwoordig - herfst 2006 - nog in de boekhandel verkrijgbaar zijn, maar neem aan dat ze alledrie makkelijk via een behoorlijke Nederlandse openbare bibliotheek te vinden zijn.

Leerzaam, amusant, en eigenlijk moreel verplicht leesvoer voor wie wil gaan kiezen in november, of voor wie enig objectief perspectief wil op de genivelleerde, gedebiliseerde drugsheilstaat van Brood, Hazes, en van de stamelende, haspelende, randdebiele en toch Neanderthaals-professorale JeePee de HaaPee en zijn voorgangers en volk.

Vervolg

Maarten Maartensz

 

        home - index - top - mail