Nederlog        

 

29 juli 2006

                                                                 

Sexuele vrijheid

 

 

De lezer die vaker op deze plek is geweest weet dat ik op 't moment bezig ben met het schrijven van een commentaar in de vorm van noten bij Mill's "On Liberty", waarvan ik de lezer eerder vertaalde en onvertaalde citaten heb gegeven.

Eén reden om me met Mill bezig te willen houden is dat hij veel zinnige dingen zei in overwegend helder Engels; een andere is dat het vraagstuk van de vrijheid, in allerlei opzichten, weer eens sterk speelt, o.a. vanwege bedreigde burgerlijke vrijheden (zie: Quis custodiet ipse custodies?) de opkomst van het Islamitisch geïnspireerde terrorisme, de reacties daarop van de westerse regeringen, de voorgestelde hervormingen van het recht etc.

En er is nu ook de PNVD, wat een afkorting is voor "Partij voor Naastenliefde, Vrijheid en Diversiteit", die tot in de NRC toe vooral omschreven wordt als - al dan niet met aanhalingstekens - de 'pedopartij', o.a. omdat deze sex (*) met kinderen vanaf 12 jaar wil toestaan.

Ik citeer de NRC van heden, die een artikel erover heeft op de voorpagina en een interview met één van de oprichters, inclusief foto, op pagina twee:

"Alleen al het nieuws van de oprichting veroorzaakte een storm van verontwaardiging, vooral in rechts-conservatieve kringen. In Rome werd geprotesteerd door een groep leden en sympathisanten van een extreemrechtse splinterpartij. In Straatsburg belegden twee Italiaanse Europarlementariërs van een andere ultrarechtse partij met een Poolse collega een persconferentie om Nederland op zijn kop te geven. Een van de Italianen sprak van een "politiek monster" in een land "waar toch al voortdurend aan waarden wordt ingeboet"".

En meer:

"Nadat de rechtbank in Den Haag de partij vorige week toestond, volgde een nieuwe golf van protest. De meeste buitenlandse kranten verzuchtten dat zoiets natuurlijk alleen kan in Nederland
(...)
Als een van de weinige kranten toonde de Wall Street Journal begrip voor de rechterlijke uitspraak. "Verontwaardiging over een schandaal is gezond voor een volwassen democratie en een extra reden om het recht op schandalige uitingen te waarborgen.""

Juist - en daar zijn we aangeland bij het onderwerp van hoofdstuk II van "On Liberty" dat "OF THE LIBERTY OF THOUGHT AND DISCUSSION" als titel en onderwerp heeft.

Het geval wil dat Multatuli ook over iets als pedofilie geschreven heeft, en ik me er in dat verband over uitgelaten heb (zie idee 1141).

Ik ben er géén voorstander van o.a. omdat de verschillen in zowel macht als kennis tussen een kind en een volwassene veel te groot zijn voor enige evenredige verhouding gebaseerd op adequaat wederszijds begrip, en daarmee de kans op feitelijk machtsmisbruik véél te groot is.

Maar overigens had de Wall Street Journal m.i. gelijk - en geeft Mill's "On Liberty" de redenen waarom deze krant gelijk had.

En meer in het algemeen vind ik dat je kinderen tot een jaar of 16 niet moet lastig vallen met de religieuze of de sexuele lusten van volwassenen: Laat ze over allebei vrij en persoonlijk beslissen op een leeftijd waarop ze daar enigermate redelijk over kunnen oordelen, en niet daarvoor, en dring ze tot die tijd niets religieus of sexueels op, en onderwerp ze ook niet zonder wettelijke bescherming aan de vooroordelen of lusten van volwassenen - al is het geven van objectieve, onbevooroordeelde en onpartijdige informatie en voorlichting natuurlijk goed.

(*) Ik schrijf mijn eigen spelling (die niet veel afwijkt van de spelling die ik op school leerde, maar ondertussen radikaal verouderd zou zijn als ik alle wijzigingen zou gevolgd hebben), en ik vind dat "seks" met "ks" op het eind een beetje obsceen ogen. Wellicht moet de grammaticaal politiek correcte conformist tegenwoordig "Kserkses had seks met z'n eks" schrijven in modern welgespeld Neerlands, maar ik ben en blijf er een voorstander van om leenwoorden uit andere talen alleen te verminken als ze toch al strijdig zijn met de bestaande Nederlandse grammatica, en anders onaangetast te laten. Ik schrijf immers ook geen "odeklonje", al deden vele progressieve geesten dat rond 1970.

Maarten Maartensz

 

        home - index - top - mail