Nedernieuws        

 

15 oktober 2005

                                                                 

Marokkanen   

 

 

Er is alweer een tijd een nieuwe rel aan de gang over de betiteling van Marokkanen. Een eerdere rel werd gestart door Oudkerk ("Kut-marokkanen": Zoals mijn Marokkaanse buurman een paar maanden geleden tegen mij zei: "Ach buurman! We stemden hier allemaal Oudkerk moet u weten. En toen .... " - welsprekende stilte, want de buurman is behoorlijk gelovig en oppassend preuts, maar overigens een aardige man met een goed stel hersens, die zeer beledigd is door een en ander, en zich zwaar opgelicht voelt door Oudkerk, en met recht), en de huidige rel gaat terug op een NRC-column van een uit Marokko afkomstige juffrouw die op een HBO zit.

Het geval wil - leerde ik via deze rel - dat er (kennelijk) sˇˇrten Marokkanen zijn, zoals er soorten Nederlanders zijn: Friezen en Limburgers, of Amsterdammers en Rotterdammers, of Ajax- en Feyenoord-supporters. In het Marokkaanse geval zijn er - bijvoorbeeld - Berbers en Arabieren, waarbij de zogenaamde Berbers afstammen van een eerdere bevolking die verslagen en daarna bekeerd werd door Mohammedaanse Arabieren.

De juffrouw van de column is van Arabisch-Marokkaanse oorsprong, meent ze, en de meeste andere zogeheten Marokkanen in Nederland zijn van Berber-oorsprong - heb ik begrepen. (Aangezien ikzelf alleen in menselijke individuen ge´nteresseerd ben interesseert dit soort totalitaire etnische of racistische kul voor laagbegaafden me niet.)

De juffrouw meent - of schreef althans - dat Berbers stinken en niet deugen. Achteraf zegt ze het ironisch bedoeld te hebben, maar haar column was dan wel weinig subtiel, en vergt een soort VPRO-mentaliteit om de ironie ervan in te zien, die ikzelf niet heb, maar 't is mogelijk.

Hoe ook bedoeld: Sindsdien is ze vele keren bedreigd en uitgescholden door zogenaamde Berbers en is het land te klein. Verdonk staat natuurlijk achter haar, maar zij zelf is begin 20 en heeft geen zin in heisa en heeft verklaard, zonder dat dit veel hielp, dat het allemaal niet gemeend en wel ironisch was, dat waarschijnlijk ongeveer even eerlijk is als het respect van de Feyenoord-supporter voor de zogeheten Joden (Ajax-supporters) en vice versa.

Kortom: Weer een typisch Nederlandse feitelijk totalitaire rel over P.C.-taalgebruik. Wat ik ervan vind? Mensen stinken en deugen niet, in meerderheid, en in ieder geval het laatste staat in de Heilige Boeken van zowel De Profeet als De Verlosser. En beide Heilige Boeken roepen op tot haat, op nogal wat plaatsen, van wie niet deugt, wat zo ongeveer iedereen is die niet van het geloof van het boek is. 

Hoe het zij: Onderling schelden Marokkanen elkaar ook voor rotte vis, en mogen ze elkaar graag bedreigen, en verschillen dus ook in die eigenschappen niet van de meerderheid der zogeheten autochtone Nederlanders. En kennelijk is de Berber zoiets als de Belg van Marokko, in niet-Berberse Marokkaanse ogen dan, of de Rotterdammer in Amsterdamse ogen. Untermenschen, want niet van Ons Soort. Nou ja, grote intelligentie is zeldzaam in iedere groep van individuen, en altijd individueel.

 

Maarten Maartensz

        home - index - top - mail