Nedernieuws        

 

8 december 2004

                                                                 

Hirsi Ali  

 

 

Blijft in het nieuws en op TV, via Vrienden Van, zoals - heet het - filosoof Herman Philipse (niet te horen toen ik ageerde aan de universiteit tegen het verval van het wetenschappelijk onderwijs, en mede daarom een universitaire aanstelling, als 'filosoof', die onmogelijk aan z'n talent of morele integriteit kan liggen) en Cisca Dresselhuys, de zogeheten feministische hoofdredactrice van 'Opzij'.

Het blijkt dat ik gelijk had met mijn inschatting dat Hirsi Ali  nogal puberaal bezig is: Haar bekering tot het atheÔsme dateert van rond 9-11 en is mede het werk van Philipse. Ik citeer:

"Op de vraag waarom ze haar strijd zo publiekelijk voert zegt Philipse fel: "Omdat dat precies is wat ze zo schandalig vindt. Dat je wordt geboren in een geloofsgevangenis, je mag er niet uit. (..) Dat vindt zij inhumaan. En ik vind dat ook inhumaan."

Nu, feitelijk is het menschlich-allzumenschlich, al minstens 200 generaties lang. Het is maar een heel kleine minderheid, nu en altijd en overal, die het leven zonder geloof of bijgeloof aankan of aanwil. En overigens is het taalgebruik van Philipse zowel hysterisch als vaag, en blijft het probleem dat in beginsel iedereen in Europa en de VS vrij is om de bibliotheken in te duiken en zichzelf intellectueel en in kennis te bekwamen - maar dat hooguit 1 op de 10.000 dat vrijwillig, zelfstandig en individueel doet, en dat ik, in het naar verluid zo bijzonder beschaafde Nederland, niemand als ik ben tegengekomen - nooit en te nimmer, zoals ik wel bijzonder veel opmerkingen te verduren heb gekregen dat ik altijd en overal aan het lezen was en een boek bij me had. Du skal ikke tenke at du er noen!

O, nog iets, en sprekend als psycholoog over

"de vraag waarom ze haar strijd zo publiekelijk voert":

Tenzij juffrouw Ali geniaal is (nee) of een heilige (nee), ligt de alweer zeer menselijke aanname voor de hand dat twee heel menselijke feitelijke beweeggronden van haar ijdelheid en statusbehoefte zijn. Ze heeft het ook voor elkaar dat ze al diverse jaren bewaakt wordt, kennelijk ca. 3 van de 12 jaren dat ze in Nederland is. Tegen zeg gemiddeld 500 Euro per dag - geen irreŽel bedrag, leerde de NRC mij, en laag geschat - is dat een opmerkelijk bedrag - rond de 500.000 euro - waar veel bijzonderder mensen dan zij is een veel nuttiger gebruik van hadden kunnen maken. (Het is meer dan ik in mijn hele leven ontving, bijvoorbeeld. "Alle Nederlanders zijn gelijkwaardig".)

     Van Gogh 

Maarten Maartensz

        home - index - top - mail