Nedernieuws        

 

4 november 2004

                                                                 

Van Gogh   

 

 
Dan het vandaagse Van Gogh-nieuws in uittreksel, gebaseerd op de NRC.
 
A. De krant: De voorpagina kopt "Nu negen man vast om moord". Ze zijn tussen de 19 en 27 en "van buitenlandse nationaliteit" nl. Marokkaans en/of Spaans. De dader is 26, in Amsterdam geboren, van Marokkaanse afkomst. Hier is zijn modus operandi:

"Uit het onderzoek is gebleken dat Van Gogh werd neergeschoten terwijl hij fietste door de Linnaeusstraat. Daarna wist hij naar de overkant te vluchten. De verdachte liep vervolgens al schietend achter hem aan. Hierdoor kwm Van Gogh ten val tussen geparkeerde auto's. Terwijl hij op de grond lag vuurde de verdachte verscheidene schoten op hem af. Vervolgens stak verdachte hem in de buik en in de borst en doorsneed hij zijn keel. Tenslotte stak hij met een mes een brief in het lichaam van het slachtoffer.
Theo van Gogh overleed ter plaatse."

Vervolgens:
 

"De brief die op het lichaam van Theo van Gogh is aangetroffen telt vijf pagina's. De teksten worden nog onderzocht. Ze geven volgens betrokkenen bij het onderzoek blijk van een "radicaal islamitische overtuiging". Over de inhoud doet de politie geen mededelingen. Een tweede, afscheidsbrief is op het lichaam van de vermoedelijke dader aangetroffen."

Die dader is overigens na een schotenwisseling aangehouden met een wond in zijn been, en wordt morgen voorgeleid.
 
De hele pagina 3 van de vandaagse NRC is weer aan Van Gogh gewijd, inclusief fotoos van bloemen torsende Marokkanen en besnorde kaalgeschoren in Lonsdale-shirts (vanwege "sd" in het midden) uitgedoste aanhangers van "Nieuw Rechts", beide in demonstraties. Volgens de NRC telde de eerste groep 250 man en de tweede 50.

Er is ca. een kwart van de pagina besteed aan een wat onduidelijke artikel over "Moslimradicaal na familieproblemen". Ik citeer:

"Volgens De Telegraaf stond Mohammed B. bekend vanwege geweldsmisdrijven en straatroven. Maar zijn radicalisering zou dateren van anderhalf jaar geleden, na familieproblemen."

In een ander artikel klaagt Cohen dat zijn politie niet alle (kennelijk: geen) informatie heeft gekregen van de AIVD.
 
En in een derde artikel wordt een briljant idee van Ahmed Aboutaleb opgevoerd: "De Amsterdamse wethouder Ahmed Aboutaleb heeft gisteren de Marokkaanse gemeenschap opgeroepen individuen aan te geven bij de autoriteiten bij het vermoeden "dat iemand een grens dreigt over te gaan".
 
Verder leren we:

"Voor mensen die volgens Aboutaleb "de gezamenlijke kernwaarden" van de Nederlandse samenleving niet delen is geen plaats. "De vrijheid van religie, de vrijheid van meningsuiting en het anti-discriminatiebeginsel zijn de belangrijkste onderdelen daarvan. Een ieder die deze waarden niet deelt, doet er verstandig aan zijn conclusies te trekken en te vertrekken."

En ook:

"Aboutaleb heeft inmiddels vernomen dat de verdachte van de moord op Van Gogh met diverse mensen over zijn plannen had gesproken. "Ik had dat willen weten. Had dat verteld", zei een geŰmotioneerde Aboutaleb."

Zie mijn stukje aan hem van gisteren, n.a.v. zijn interview op maandag 1 november. Je ziet dat hij ongetwijfeld een groot en realistisch denker is, naar eigen inschatting. Ik heb nog niets van hem gehoord, maar poog dan ook al 16 jaar vergassers en terroristen aan te geven bij personeel van de stad Amsterdam. Ik geloof dat ik dat niet beleefd genoeg gedaan heb, en niet voldoende burgemeesterlijke aarsgaten heb schoongelikt.
 
B. De begrafenis: Ik kan meer citeren, maar aangezien het voornamelijk dwaas, waan en praat van de dag, en onge´nformeerd is laat ik dat maar na. Wel wil je natuurlijk weten waar je Theo kan komen begraven:

"De crematie van Theo van Gogh vindt aanstaande dinsdag plaats in het creatorium De Nieuwe Ooster, in het Amsterdamse stadsdeel Oost-Watergraafsmeer. Dat heeft zijn productiemaatschappij Column gemeld.
De plechtigheid is voor iedereen toegankelijk. (..) De crematie wordt voorafgegaan door een besloten feest op maandagavond. (..) Naast het crematorium worden projectieschermen neergezet voor publiek dat niet naar binnen kan."

C. De ingezonden brieven: Ook is er een pagina ingezonden brieven, minus een randje advertenties en een opiniestuk van de

"hoogleraar vergelijkende empirische theologie, met speciale aandacht voor de mensenrechten, aan de Radboud Universiteit Nijmegen"

Hans van der Ven, getiteld "Kanttekeningen bij de vrije meningsuiting".

 
Hij spreekt daarin, voor de kenner, van "de quaesto iuris" en "de quaesto facti" en zelfs, de durfal, van "quaesto iuri et facti", maar je zult wellicht begrijpen dat ikzelf dusdanig ge´mponeerd ben door de kwaliteit van zijn denken en schrijven en door zijn hoogleraarschap - want empirische theologie is iets als metafysische natuurkunde - en deze patafysika is dan gekoppeld aan

"speciale aandacht voor de mensenrechten".

Ik sta beleefd paf, en ga naar de ingezonden brieven.

 
Daarin staan 7 brieven over Theo van Gogh, die ik je allemaal wil onthouden, behalve de laatste, en 1 brief over M.E., die je krijgt, al heeft die niets met Theo van Gogh te doen.
 
Eerst de laatste Van Gogh betreffende ingezonden brief:
 

"Na de moord op Theo van Gogh en het gevis in de media naar de inhoud van het 'briefje' [het aan hem vastgeprikte - M] wil ik de hoop uitspreken dat die inhoud ons bespaard mag worden. Iemand die meent op deze afschuwelijke manier een geschreven tekst onder de aandacht te kunnen brengen, verdient niet nog eens gehoord te worden ook. Wat mij betreft kan het betreffende briefje na de een of andere analyse in de diepste la worden opgeborgen. En de dader erbij.

WANDA GORTZAK, Amsterdam."

Het is redelijk adekwaat wat betreft suggestie over de kwaliteit van de rest. NB dat iedereen het over het recht op vrije meningsuiting heeft.
 
     Van Gogh 

Maarten Maartensz

        home - index - top - mail