Nedernieuws        

 

2 november 2004

                                                                 

Theo van Gogh vermoord

 

 
Het bovenstaande schreef ik eerder, maar ik belde hedenmiddag Aboutaleb om een afspraak te proberen te maken, en kreeg een gespannen secretaresse aan de lijn, "die niet weet wat er gaat gebeuren".

Mij verbaasde dat wat, maar toen ik een NRC ging halen kwam ik erachter: Theo van Gogh is vanochtend vermoord in de Linnaeusstraat

"door een Marokkaanse Nederlander"

- doodgeschoten en -gestoken, het laatste met achterlating van, naar wordt verluid, twee messen in het lichaam met daaraan een brief.

 
Het NRC wijdt er meer dan een pagina en het hoofdcommentaar aan, en ik mag aannemen dat hedenavond Cohen is te horen over vrije meningsuiting, wat zo'n groot goed is, naar burgemeesterlijk dunken.

Ik citeer Cohen uit de NRC van heden, vooral met het oog op de toekomst:

"De laffe moord is een enorme inbreuk op de vrijheid van meningsuiting. Ik ga er vanuit dat Van Gogh om zijn ideen en uitspraken om het leven is gebracht. Van Gogh wilde juist in Amsterdam wonen omdat hij hier kon zeggen wat hij wilde."

Wel, ikzelf vind dat het tot mijn recht op vrije meningsuiting behoort Cohen met een hakenkruis op zijn voorhoofd af te beelden als internationale drugsterrorist, omdat ik graag een grote schadevergoeding wil hebben om niet in Amsterdam te moeten wonen.
 
Wat Van Gogh betreft:

Hij heeft het er zelf enigermate naar gemaakt, al mag ik aannemen dat "men" dat van mij zal zeggen nadat ik vermoord ben, maar dan, naar ik mag aannemen, zonder dat een dader gevonden zal kunnen worden.

Maar ik spreek niet en sprak nooit van een

"achterlijke Islam"

of

"Mohammedaanse geitenneukers"

want het eerste is niets bijzonders op godsdienstig gebied, en het tweede vind ik onzin.

Met "hij heeft het er enigermate naar gemaakt" bedoel ik ook dat hij dol was op beledigen en vernederen van mensen, om welke reden ik niet meer met hem omging na 1989.

Hij is wel n van de weinigen die het gat in de schoorsteen van de Elandsgracht heeft gezien, want ik heb hem in 1989 genterviewd voor "Spiegeloog" (wat niet op mijn site staat, omdat hij voor zijn eigen propaganda kon zorgen).

 
Verder hoor ik net dat het parlement is afgesloten vanwege de moord op Van Gogh, om rellen te voorkomen, werd gezegd.
 

Later meer, neem ik aan - waaronder dan een afschrift van een interview met Aboutaleb afgelopen maandag, met wat noten. Dat interview is vooral interessant vanwege het totale gebrek aan logica van deze wethouder, waar tegenover staat dat hij vast meent dat hij het goed meent. We zullen zien - ik denk dat het moeilijk is met hem te praten op een rationele manier, omdat hij alles wenst te herdefinieren volgens zijn eigen wereldbeeld, en begint te schreeuwen en met vermeende autoriteit te zwaaien als hij zijn zin niet krijgt.
      Van Gogh  

Maarten Maartensz

 

        home - index - top - mail