Nedernieuws        

 

30 oktober 2004

                                                                 

Broederlijke CPN-correspondentie

 

 
Beste Freek,
 
Laat ik dit even snel beantwoorden.

Eerst even terug naar je vorige nieuwseditie. Het was best leuk om weer eens wat over de CPN te lezen, vooral dat er in sommige afdelingen zo veel BVD-agenten rondliepen dat de zaak zonder hen ongetwijfeld in elkaar geklapt zou ziijn. Ik vraag me af wie er in de afdeling Landsmeer als informanten werkten toen ik mijn steentje bijdroeg aan de klassenstrijd. Ik heb jarenlang een krantenwijk met de Waarheid gehad, zoals je misschien nog weet, maar echt bespied door mannen met zonnebrillen en regenjassen heb ik me nooit gevoeld. Overigens vind ik het een voorbarige conclusie dat Marcus Bakker en Henk Hoekstra voor de BVD gewerkt moeten hebben omdat ze een betere woning hadden dan wij. Dat kan allerlei andere redenen gehad hebben. De Kalmoesstraat was ook aanmerkelijk beter dan sommige andere adressen van onze "kameraden". 

Ik heb geen idee over Landsmeer, waar ik feitelijk maar ca. een jaar gewoond heb, en zat vanaf 1970 niet meer in de CPN. (Ik werd uitgeschreven als lid in 1971, omdat ik weigerde contributie te betalen.) En ik denk dat de BVD dusdanig ge´nfiltreerd was in de CPN dat mannen met zonnebrillen helemaal niet nodig waren om te weten dat, bijvoorbeeld, jij De Waarheid rondbracht en ik er bij werkte ('s avonds, voor de posteditie, zodat ik overdag kon lezen en studeren).
 
Of Henk Hoekstra (zelfde achternaam als BVD-agent en CPN-specialist Frits Hoekstra) voor de BVD werkte weet ik niet en heb ik te weinig materiaal over om een gissing op te baseren. Maar de carriŔres en betrekkelijke welstand van de Bakkers, Verheijen, Brouwers, Ettys e.d. vind ik toch wel behoorlijk opvallend, al geef ik toe - zoals ik ook schreef - dat ik gis en niets bewijzen kan. Wat Marcus Bakker betreft: Als je het nooit deed en in de gelegenheid bent (quod non, in Denemarken, neem ik aan) moet je het zogeheten Rode Boekje van Marcus Bakker eens lezen, waarin anno 1958 afgerekend werd namens het partij-bestuur van de CPN met de groep(en) Gortzak, Brandsma en Wagenaar. Dat is echt hogere waanzin, geheel in de lijn van de Stalin-processen uit de 30-er jaren. Bakker is echt veel te intelligent om het te hebben kunnen menen. Ergo: Wat was de reden dat hij het schreef?
 
En het gaat me niet primair om "een betere woning", maar om status, reputatie, inkomen, kansen, ook voor hun kroost, en omdat in Nederland buiten de CPN de CPN en CPN-ers geheel niet deugden, en de overgrote meerderheid van de Nederlanders feitelijk heel totalitair voelt en denkt, in termen van Onze Groep en Niet Van Onze Groep, en voor leden van de laatste doet men niets, geheel vanzelfsprekend.  
 
Verder kan ik niet geloven dat er geen feitelijke informanten van de BVD in de top van de CPN zaten, en neem ik aan dat die erin geslaagd waren heel naturel CPN-er te lijken, wat dan ook niet bijzonder moeilijk was, intellectueel gesproken.
 
Maar het is waar dat het gissen blijft, en waarschijnlijk pas bekend wordt als alle betrokkenen veilig dood zijn.

Ook leuk om te lezen over de nieuwe vertaling van de bijbel. Zo'n uitgave is hier al een aantal jaren geleden uitgekomen, maar ik kan er verder weinig over vertellen, want ik heb de bijbel nooit gelezen. Ik kreeg er altijd heel snel genoeg van, maar ik denk niet dat een moderne versie in Goede Tijden, Slechte Tijden-Nederlands daar veel aan zal veranderen.

Ik vermoed dat hetzelfde geldt voor de meeste mensen: Je moet wel een heel gelovige doorzetter zijn om de hele Bijbel vrijwillig door te lezen. Maar als je de boeken van Mozes doorbladert (eerste 5 van het OT) en je realiseert dat de Bijbel het enige boek was dat generaties Gristenen lazen, dan worden veel genocides, geloofsvervolgingen, wreedheden etc. wat begrijpelijker: Allemaal geheel volgens de leer en de mores van de HEER (Nieuwe Bijbelvertaling). 

Er is hier net een boek uitgekomen van ene J°rgen Sandemose, de zoon van Aksel Sandemose. Je weet wel, die van "Du skal ikke tro, at du er noget". Zoonlief laat volgens de recensies geen spaan heel van zijn vader.

Wat Sandemose betreft: Ik geloof het gaarne, maar weet verder weinig over hem, al staat me bij dat hij zowel in Denemarken als Noorwegen woonde, en als ik het wel heb in de 30-er jaren ook een communist was. Maar ik spreek van herinneringen die bijna 30 jaar oud en van horen zeggen zijn (van Agnethe, die iemand in de familie Sandemose kende). En hoe het zij: Jante's loven

"Du skal ikke tro, at du er noget" [*]

is een adekwate en interessante diagnose, ook wanneer je het vergelijkt met wat de klassieke Atheners hun zonen meegaven:

Try in all things always to be the best.

(Ik citeer Bowra, The Greek Experience, uit mijn hoofd.)

 
Het beste,
 
Maarten.
 
[*] Voor de na´eve lezer: "Du skal ikke tro at du er noget" = "Je mag niet geloven dat je iets bent" = "Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg". En "Jante's loven" = "De wet van Jante", die e.e.a. opstak van zijn opvoeding en onderwijs.

 

Maarten Maartensz

 

        home - index - top - mail